Romantiikan ylläpitäminen parisuhteessa vaatii kumppanin päivittäistä huomioonottamista. Katsasta vinkit parisuhteen arjen piristämiseen - ja romanssin ylläpitämiseen!
Amerikkalainen tohtori päätti tutkia miten syntyy pitkä ja onnellinen avioliitto. Vastauksen hänelle kertoivat sadat vanhukset, joilla oli kokemusta vuosikymmeniä kestäneistä avioliitoista.
Tänä päivänä moni avioliitto päättyy eroon. Miten ihmeessä avioliiton saa kestämään onnellisena elämämme loppuun asti? Intohimo ja uutuudenviehätys riittää tiettyyn pisteeseen asti, mutta miten siitä eteenpäin?
Nyt näihin kysymyksiin antavat omat vastauksensa vanhemmat pariskunnat – kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Gerontologi-tohtori-kirjailija, Karl Pillemerin tekemään tutkimukseen osallistui yli 700 ihmistä. Heidän keski-ikänsä oli 77 vuotta ja heistä 58 % oli naisia sekä 42 % miehiä. Keskiarvoltaan heidän avioliittonsa oli kestänyt 44 vuotta ja pisimmillään jopa 76 vuotta!
On siis syytä avata tutkimuksen tuloksia ja poimia sieltä tärkeimmät avioliittoneuvot.
Vanhusten viisi vinkkiä onnelliseen avioliittoon:
1. Opetelkaa kommunikoimaan
Kyselyyn osallistuneet henkilöt toinen toisensa perään korostivat puhumisen ja kommunikaation tärkeyttä. Heidän mukaansa avoin kommunikaatio asiasta kuin asiasta oli avain onneen. Ne, joilla oli ero takanaan, uskoivat, että avioliitto kaatui oikeanlaisen kommunikaation puutteeseen.
Puhukaa, puhukaa ja vielä kerran puhukaa. Kuulostaa helpolta, mutta se ei missään nimessä ole itsestään selvää, että ihmiset osaavat oikeasti kommunikoida parisuhteessa.
2. Tutustu kumppaniin ennen naimisiinmenoa
Moni kyselyyn osallistuneista oli mennyt naimisiin erittäin nuorena. He neuvovat tekemään päinvastoin. Heidän mukaansa kannattaa tutustua seurustelukumppaniin perinpohjaisesti ennen avioliittoon kiirehtimistä.
Vanhukset antoivat yhden ehdottoman neuvon: älä ikinä mene naimisiin kuvitellen, että voit muuttaa kumppaniasi.
3. Ajattele avioliittoa koko elämän kestävänä projektina
Nykyajan viihteellisessä maailmassa erilaiset mäkihyppääjät ja viihdetaiteilijat kenties muokkaavat avioliiton imagoa. Moni saattaa kiirehtiä naimisiin pelkän intohimon voimalla vielä parisuhteen tutustumisvaiheessa. Ero saattaa myös koittaa yhtä nopeasti.
Mikäli tavoitteena on pitkä ja onnellinen avioliitto, kannattaa sitä kohdella koko elämän kestävänä, pitkän tähtäimen ”projektina”, joka vaatii huoltoa ja kunnossapitoa.
Matkan varrella tulee erittäin todennäköisesti olemaan vaikeitakin hetkiä. Moni kyselyyn osallistunut oli kokenut onnettomia ajanjaksoja avioliitossaan, mutta he olivat löytäneet ongelmiin ratkaisun ja avioliitto oli jatkunut onnellisena sen jälkeenkin.
4. Onnellinen avioliitto luodaan tiiminä
Me ihmiset toimimme tiimeissä läpi elämämme; esimerkiksi koulussa, armeijassa, työpaikalla, urheilussa jne. Kyselyyn osallistuneet neuvoivat suhtautumaan avioliittoon samalla tavalla. Urheilutermein saatettaisiin todeta: ”voitamme yhdessä ja häviämme yhdessä”.
Vaikeudet ja haasteet siis kohdataan yhdessä. Mikäli toinen esimerkiksi sairastuu tai kohtaa muita pahoja vastoinkäymisiä, tällöin hänelle annetaan täysi tuki ja ongelmaa ryhdytään ratkaisemaan yhdessä, tiiminä.
5. Valitse kumppani, joka on samanlainen kuin sinä
Nämä onnellisten avioliittojen ”ammattilaiset” antavat vielä viimeisen, mutta erittäin konkreettisen neuvon:
Valitse kumppaniksesi samanlainen ihminen kuin sinä itse olet.
Avioliitolla on paremmat mahdollisuudet kestää, kun kumppanilla on samankaltaiset taustat, mielenkiinnon kohteet ja tulevaisuudensuunnitelmat. Myös suhtautuminen lastenhankintaan ja rahankäyttöön sekä uskonnon merkitys ovat suuressa roolissa avioliiton kestämisen kannalta.
Myös eräs suomalainen väitöskirja tukee tätä teoriaa. Sen mukaan liitto kestää paremmin, mikäli puolisolla on samanlainen koulutustaso kuin itsellä on.
Fiksuja neuvoja, sanoisimme. Pidä siis nämä vanhusten viisaat sanat mielessäsi omassa parisuhteessasi ja avioliitossasi.
Mikäli olet vielä sinkku, mutta haaveilet onnellisesta avioliitosta, rekisteröidy toki Eliittikumppaniin ja tutustu tulevaan puolisoosi!
Lähteet
http://www.news.cornell.edu/stories/2015/06/gerontologist-finds-formula-happy-marriage