Tutkimus sinkkuäideistä ja -isistä
26.08.2013 – Sinkkuvanhemmillako huonommat kortit kumppanin haussa? Internetin deittipalvelu ELIITTIKUMPPANIn jäsentensä keskuudessa tekemä tutkimus toi positiivisia tuloksia sinkkuvanhemmista. He ovat täynnä hyviä ominaisuuksia, erityisen huolehtivaisia ja itsevarmoja, ja kuitenkin vaatimattomampia kumppanin haussa kuin lapsettomat sinkut.
ELIITTIKUMPPANI selvitti tutkimuksessaan, miten sinkkuvanhempien ja lapsettomien sinkkujen kumppanin haku eroaa, ja hankaloittaako vanhemmuus sen oikean löytymistä. Kyselyyn vastasi 343 suomalaista sinkkua.
Uusiin ihmisiin tutustuminen kävi vastaajien mielestä helpoiten nettideittailun parissa (ka. 52%). Sinkkuäidit suosivat lisäksi työpaikkaa (27%) sekä baareja/klubeja (24%), muut sinkkunaiset pitivät harrastuksia hyvänä tutustumispaikkana (46%). Sinkkuisät suhtautuivat kaikkiin tutustumispaikkoihin positiivisemmin kuin lapsettomat sinkkumiehet, nettideittailun (65%) lisäksi ennen kaikkea harrastukset (46%) oli suosittu kohtaamispaikka.
Yleensäkin optimistisimpia kumppanin haussa olivat sinkkuisät. Heistä 46% arvioi mahdollisuutensa löytää tällä hetkellä kumppani hyväksi tai todella hyväksi. Lapsettomista sinkkumiehistä samaa mieltä oli vain 26%. ”Optimismi on tärkeä ominaisuus kumppanin haussa, sillä se lisää aloitteellisuuden määrää ja johtaa usein näin ollen nopeammin tuloksiin. Sitä paitsi se juontaa todennäköisesti juurensa hyvästä itsetunnosta, joka lisää viehättävyyttä” selittää ELIITTIKUMPPANIn parisuhdeasiantuntija Lisa Voigt. Sinkkuäitien ja muiden sinkkunaisten vastauksissa ei juuri ollut eroa.
Ajan puute kumppanin haussa ei haitannut sinkkuvanhempia enempää kuin muita. Eniten ajan puutteesta kärsivät mielestään lapsettomat sinkkumiehet, heistä 51% oli sitä mieltä, että se oikea löytyisi todennäköisemmin, jos etsintään olisi enemmän aikaa. Sinkkuisistä tätä mieltä oli vain 42%. ”Kyse voi ajan puutteen lisäksi olla järjestelykysymyksestä. Sinkkuvanhemmat joutuvat suunnittelemaan ajankäyttönsä tarkemmin, mikä usein myös tehostaa sitä”, sanoo Lisa Voigt.
Enemmistölle sinkuista uuden kumppanin kotona asuvat lapset eivät olisi esteenä suhteelle. Lähes jokainen sinkkuvanhemmista hyväksyisi kumppanin, jolla on kotona asuvia lapsia. Lapsettomien sinkkunaisten ja -miesten asenteista löytyi eroja. Miehistä 76% hyväksyisi kumppanin, jolla on lapsia, naisista huomattavasti harvempi, 62%. ”Taloudet, joissa asuu äiti lasten kanssa, ovat huomattavasti yleisempiä kuin isän ja lasten taloudet.[1] Näin ollen sinkkuäidit lasten kanssa ovat yleisempiä, ja ehkä sinkkumiehet ovat jo ehtineet tottua asetelmaan ja hyväksyvät sen helpommin”, selvittää Lisa Voigt.
Sinkkuisät arvioivat itsensä huolehtivaisemmiksi, itsenäisemmiksi, lämminsydämisemmiksi ja itsevarmemmiksi kuin muut sinkkumiehet. Myös sinkkuäidit arvioivat itsensä huolehtivaisemmiksi ja itsevarmemmiksi kuin muut sinkkunaiset. ”Hauskana yksityiskohtana lapsettomat sinkkumiehet arvioivat itsensä huomattavasti useammin kärsivälliseksi (72%) kuin sinkkuisät (58%). Ero itsearviossa voi johtua siitä, että sinkkuisien kärsivällisyys on jo asetettu kovemmalle koetukselle kuin lapsettomien sinkkumiesten”, huomauttaa Lisa Voigt. Vaativimpia tulevan kumppanin ominaisuuksien suhteen olivat naiset, ennen kaikkea lapsettomat sinkkunaiset.
Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena ELIITTIKUMPPANIn sivuilla www.eliittikumppani.fi ja siihen osallistui 343 ELIITTIKUMPPANIn suomalaista jäsentä.
[1] Suomen virallinen tilasto (SVT): Perheet [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-3215. 2012, Liitetaulukko 1. Perheet tyypeittäin 1950–2012 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 26.8.2013].
Saantitapa: http://tilastokeskus.fi/til/perh/2012/perh_2012_2013-05-24_tau_001_fi.html