Oletko ihan oikeassa rakkaudentäyteisessä parisuhteessa vai oletko hänen kanssaan vain, koska haluat täyttää jonkun muun jättämän aukon sydämessäsi? Lue 10 vinkkiämme, jotka paljastavat oletko vain laastarisuhteessa!
Tapailetko jotain kiinnostavaa ihmistä ja olet rakastumassa häneen tulisesti, mutta hän ei vaikuta tuntevan samoin? Lähes jokaisella on oma kokemuksensa yksipuolisesta rakkaudesta tai ihastuksesta – jompanakumpana osapuolena.
Nämä tilanteethan alkavat jo lapsena koulussa, jos joku ei halua leikkiä kanssasi tai se oma ihastuksesi ei tunne sinua kohtaan samoin. Yhtä lailla 30+ sinkku saattaa tuskailla jo ties kuinka monennen parisuhteen jälkeen huonoa onneaan rakkauselämässä.
Useamman pettymyksen jälkeen kenties ryhdyt miettimään, onko itsessäsi jotain pahasti vialla, kun parisuhteet päättyvät aina sydänsuruihin.
Lyhyt vastaus: Sinussa ei ole vikaa. Olet vain tavannut vääriä ihmisiä.
Kyllä, kuulostaa kliseiseltä, mutta kun vihdoin tapaat sen oikean ihmisen, tulet ihmettelemään miten rakkaus onkaan niin vaivatonta ja luonnollista?
Miten päästä yli yksipuolisesta rakkaudesta?
Amerikkalainen psykologi, Michael S. Broder kertoo1 suurimman osan yksipuolisesta rakkaudesta kärsiviä asiakkaistaan saapuvan vastaanotolleen tarkoituksenaan muuttaa toista ihmistä. Muuttaa siten, että tämä toinen osapuoli vihdoin ”ymmärtäisi” alkaa rakastaa. Lienee sanomattakin selvää, että toista ihmistä ei pysty muuttamaan ilman hänen omaa haluaan. Ketään ei oikein voi manipuloida rakastamaan itseä – ainakaan mikäli tavoitteenasi on parisuhde, jossa on molemminpuolista kunnioitusta ja aitoa rakkautta.
Mikäli yksipuolinen suhteesi on jo päättynyt ja kaipaat tukea ja ajatuksia sen yli pääsemiseen, tässä muutama vinkki/ajatus:
1. Sinua on satutettu
Saatat kärsiä kovista sydänsuruista ja se on aivan normaalia. Sitä ei tarvitse piilotella; puhu tarvittaessa hyvälle ystävälle, perheenjäsenille tai näiden puuttuessa ammattiauttajalle, mikäli tuntuu, että jokapäiväinen elämäsi kärsii. Lue myös artikkelimme: miten selvitä sydänsuruista?
2. Suhtaudu häneen kriittisemmin
Etkö kerennyt tutustua läpikotaisin tähän ihastukseesi ja sinulla pyörii päässäsi illuusio, että hän on aivan täydellinen ihminen? Hieman outo neuvo, mutta kokeile tutustua häneen neutraalilla tasolla vielä paremmin. Ehkä huomaat ominaisuuksia, jotka eivät olisi sopineet sinun luonteellesi muutenkaan. Tällöin et enää ajattele häntä täydellisenä jumalana/jumalattarena.
3. Sulje hänet pois mielestäsi
Mikäli yllä oleva neuvo ei toimi sinun tapauksessasi, kannattaa yrittää unohtaa hänet kokonaan. Älä hakeudu häneen seuraansa, mikäli olette esimerkiksi samalla työpaikalla. Älä seuraa hänen tekemisiään sosiaalisessa mediassa. Pois näkyvistä, pois mielestä.
4. Et ole yksin
Kuten todettua, lähes kaikki ovat joskus kokeneet yksipuolista rakkautta – niin sanotusti uhrin asemassa. Saatat tuntea häpeää ja jopa erehtyä luulemaan, että juuri sinussa on jotain vikaa. Unohda kuitenkin itsesi syyttely. Lähes kaikki kokevat tällaisen tilanteen kerran tai useammin elämänsä aikana. Vielä kerran: hae lohtua ystävistä tai perheenjäsenistä.
Kohti uutta parisuhdetta
Epäonninen rakkauselämä saattaa ruokkia ikävää noidankehää, jossa ihminen ei enää uskalla rakastua. Kannattaa kuitenkin pyrkiä välttämään kyynistymistä ja antaa jokaiselle uudelle ihmiselle mahdollisuus.
Rakkautta ei voi pakottaa, joten ole kärsivällinen, tapaile uusia ihmisiä ja käy treffeillä. Se molemminpuolinen rakkaus sieltä kyllä löytyy ennen pitkää! Suorita myös tekemämme testi: olenko valmis uuteen parisuhteeseen?
Lähteet
1 http://www.huffingtonpost.com/michael-s-broder-phd/4-reasons-you-may-be-thri_b_4219215.html