Kaipaatko säpinää sosiaaliseen elämääsi? Katso nämä 5 vinkkiä miten ja missä tapaat uusia ihmisiä ja ennen kaikkea tosirakkautta etsiviä sinkkuja!
YK:n naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta ympäri maailmaa. Päivä on alun perin luotu vuonna 1977 tavoitteenaan edistää sukupuolten tasa-arvoa. Listasimme 11 knoppitietoa naisista meillä ja maailmalla.
Suomi ja Pohjoismaat ovat lähes kaikilla mittareilla katsottuna maailman parhaita paikkoja naisille. Sukupuolten tasa-arvo toteutuu tässä osassa maailmaa parhaiten. YK:n naistenpäivän teemana tänä vuonna on tehdä työtä sukupuolten tasa-arvon eteen ja saavuttaa se vuoteen 2030 mennessä.
Työtä on siis kaikilla mailla vielä edessään. Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä katsomaan mistä on tultu ja missä tällä hetkellä ollaan.
Naisten asema yhteiskunnassa:
1. Suomi on maailman toiseksi paras maa naiselle
Maailman talousfoorumi tekee joka vuosi sukupuolten tasa-arvoa mittaavan indeksin, jossa Suomi sijoittui Norjan kanssa toiselle sijalle. Maailman tasa-arvoisin maa tämän arvion mukaan on Islanti! 1
2. Saudi-Arabiassa ensimmäinen naispoliitikko vuonna 2015
Konservatiivisuudestaan tunnettu Saudi-Arabia höllentää otettaan sukupuolten eriarvoisuuden suhteen. Maassa nimittäin valittiin sen historian ensimmäinen naispoliitikko vuoden 2015 joulukuussa! 2
3. Maailman maiden johtajista 22 on naisia
Meillä oli Tarja Halonen, Saksaa johtaa kenties Euroopan vaikutusvaltaisin nainen – Angela Merkel. Koko maailmassa on vajaa 200 maata ja tammikuussa 2015 näistä 22 maassa johtajana toimi nainen. 3
4. Yhä moni tyttö ei pääse kouluun
Maailmalla, varsinkin kehitysmaissa, yli 60 miljoonaa peruskouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun.4 Tämän ongelman ratkaisemisella olisi lukuisia hyötyjä; lapsi- ja pakkoavioliitot vähenisivät, synnytyskuolleisuus laskisi sekä todennäköisyys saada terveitä lapsia myöhemmin elämässä olisi korkeampi.
5. Arviolta 15 miljoonaa lapsiavioliittoa
Joka vuosi, arviolta 15 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä pakotetaan naimisiin. 5
Naiset työelämässä
6. Naiset ja miehet työelämässä
Vuonna 2015 vain puolet maailman työikäisistä naisista kävi töissä – miesten vastaava luku on 77 prosenttia. 6
7. Nainen, josta tuli ”mies”
Eräs kanadalainen naispuolinen kirjoittaja/internet-yrittäjä tuskaili pitkän aikaa töiden vähyyden ja pienen palkan kanssa. Ongelmaksi paljastui hänen sukupuolensa.
Hän nimittäin vaihtoi netissä nimekseen miehen nimen ja ura otti pian tämän jälkeen tuulta alleen; hän alkoi saada taitojaan vastaavaa mainetta, lisää töitä ja paljon suurempaa palkkaa. 7
Lue myös: Suosituimmat etunimet sinkkumarkkinoilla
8. Naiset johtajina
Business Insider kertoo tehneensä tutkimuksen vajaan 16 000 mies- ja naisjohtajan kesken ja tulleen tulokseen, että naisjohtajat olivat parempia työtehtävissään kuin miehet.
Suomalaisten pörssiyhtyiöiden hallituksissa naisten osuus on kuitenkin vain n. 30 prosenttia. Sekin tosin EU-vertailussa huippuluokkaa. 9
Lue myös: 12 syytä treffailla kirjoja lukevaa naista
Erikoisempia faktoja naisista
9. Englanninkielinen sana ”woman” syntyi näin
Sana nainen on englanniksi woman. Yleinen uskomus kertoo, että sana on aikoinaan muodostunut sanasta ”wyfman”, tarkoittaen miehen vaimoa (wyf = wife).
10. Pisin raskaus 375 päivää
Vuonna 1945 Los Angelesissa syntyi lapsi, jonka äiti oli odottanut tätä 375 päivää. Keskivertoraskaus kestää n. 280 päivää.10
11. Naisten rinnat kokevat edelleen diskriminointia
Mitä tapahtuu kun lomalennolla olevan miesmatkailijan havaijipaita on napaan asti auki, jonka johdosta miesrinta tervehtii kanssamatkustajia? Tuskin mitään.
Mitä tapahtuu, kun nainen imettää lastaan julkisesti lentokoneessa? Vuoden suurin somekohuhan siitä syntyy.
Tätä mysteeriä miehen ja naisen nännien erosta yhteiskunnassa on kyseenalaistettu myös ”Free the Nipple” –somekampanjan toimesta; miksi naisen nänni sensuroidaan ja miehen ei?
Työtä naisten ja miesten tasa-arvossa siis edelleen riittää – niin Suomessa kuin maailmallakin. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kohti vuotta 2030 – tuota YK:n naistenpäivän tavoitetta sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta koko maapallolla.
Lähteet
1 http://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2015
2 http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/nainen-valittiin-vaaleissa-ensimmaisen-kerran-saudi-arabiassa/5608136
3 http://www.jjmccullough.com/charts_rest_female-leaders.php
4 https://plan.fi/koska-olen-tytto
5 http://www.girlsnotbrides.org/about-child-marriage/
6 http://www.makers.com/blog/21-facts-you-never-knew-about-international-gender-inequality
7 http://www.washingtoncitypaper.com/blogs/sexist/2009/12/15/james-chartrands-constructed-masculinity-goes-far-beyond-the-pen-name/
8 http://www.businessinsider.com/study-women-are-better-leaders-2014-1?IR=T
9 http://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-putosi-naisjohtajien-huipulta/paSM2t45
10 http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,797153,00.html